perkara-perkara yang buat kita hilang ingatan dan tumpul minda

terjumpa email lama2 masa tengah clean and clear inbox..... tajuk agak menarik yea... perkara-perkara yang buat kita hilang ingatan dan tumpul minda... nak copy paste ni.. di ulang... NAK COPY PASTE ni... dari email ke blog... ada yang kisah ke?? jangan eh..

Kurangkan makan bawang besar
Kurangkan makan berempah
Kurangkan makan ketumbar kering
Kurangkan menonton hiburan
Kurangkan membaca majalah hiburan
Kurangkan ketawa yang panjang atau terbahak-bahak
Kurangkan minuman air batu,air dalam tin(100 plus dan lain2)
Kurangkan makan organ dalaman ayam terutamanya kanak2
Jangan makan kepala ikan
Jangan minum air yang ada semut
Jangan tidur selepas subuh
Jangan tidur selepas asar
Jangan tidur selepas makan
Jangan makan terlalu kenyang
Jangan makan berat selepas jam 9.00 malam
Jangan menyapu rumah pada waktu malam
Jangan makan yang masam-masam berlebihan
Jangan dicampur makan laut dan darat dalam satu hidangan
Jangan minum susu selepas memakan daging/ayam

pastu kan.... antara perkara-perkara yang patut diamalkan...

Selalu makan buah manisan seperti kurma dan lain2
Selalu makan makanan yang panas2
Selalu memakan kekacang seperti kacang soya @ badam dan lain2
Selalu minum air masak
Selalu makan ulam2
Selalu mengamalkan pandangan hijau
Selalu bersenam
Selau menggunakan imajenasi otak
Banyakkan memakan makanan berasaskan gandum/soya
Banyakkan aktiviti berkhemah di hutan/pantai(yang mempunyai pokok) kerana disitulah terdapat banyak ion2 negetif dan cahaya matahari infra merah (terutama pada waktu pagi) yang amat diperlukan oleh tubuh badan,kerana hanya kawasan seperti ini sahaja yang mempunyai % yang cukup untuk kegunaan kita seharian berbanding dalam bangunan batu ianya terlalu sedikit
Jangan ego
Jangan dengki pada orang lain
Jangan makan dari sumber yang tidak halal
Jangan memberi anak makan makanan dari sumber yang tidak halal
Jangan makan makanan yang ada pewarna
Jangan makan makanan yang ada pengawet
Jangan mengunakan minyak masak lebih dari 2 kali
Jangan mandi selepas 9.00malam

dah habis baca semua ni?? ada yang betul dan ada yang kurang... hehehehhe.... apa2 pun berfikir dulu sebelum bertindak yea.... just nak share email ni dengan korang... ada yang baik untuk diamalkan dan yang tak elok tu tak payah la nak ikut... tak semua orang perfect... dan tak boleh nak puas kan hati semua orang... kan? heheheheh...



12 comments

  1. lec sy ckp, waktu pg kena makan byk2.. tgh ari mkn sket..tp air jgn minum ais..time tgh ari 2 minum air panas.. dinner lak b4 mgrb..lps mgrb jgn makan..

    dia kata ni amalan nabi.. :)

    ReplyDelete
  2. err kalau main futsal mlm lepas kol 9 pm, pastu xleh mandi busuk la gerrard :P

    ReplyDelete
  3. kannnn.. btol gak.. ktorg pun slalu gak men mlm2... huhuhuh :PPP

    ReplyDelete
  4. hehe. mmg betul pun. tp kadang terminum gak air ade semut. maklumlah da habis blja. mak kate xpe. kehkeh.

    ReplyDelete
  5. sama la kte... hahahah... tp ble dh tau terminum tu mmg... eeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  6. haha kita tahu but thanks share it again

    ReplyDelete
  7. wow..
    bnyk yang ara tak tahu..
    thankz..
    =]

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...