SEO ( Search Engine Optimization)

ni entry sambungan daripada tips buffered earnings... dari komen dan request dari blogger yang lain.. semua still pening pasal SEO dan nak kan penerangan mengenai SEO... minta maaf sebab lambat sikit cerita pasal SEO ni.. tapi trex terang berdasarkan apa yang trex faham.. ni pun sebab banyak baca dan tengok dari blog orang lain juga.. sebab tu bagus blog walking..

SEO ni adalah macam suatu platform dimana bila orang lain google dan kalau kita ada keyword yang dicari tu.. kira blog kita akan di listkan dalam google tu sendiri.. ni kira macam ranking dalam search engine laa.. faham? contoh korang google "cantik" then blog mana yang ada word tu akan appear tapi dalam dunia ni banyak kan perkataan "cantik"? so kat sini la penting nya SEO.. siapa yang ada setting SEO la yang akan senang dapat top list dalam google... faham?

nak blog korang dalam search engine google? bila orang google, keluar nama korang kat top pages google... bagus tu kalau keluar link korang.. kalau nak blog korang dalam top ranking google, make sure blog korang menggunakan keyword yang betul dalam penulisan blog.. maksudnya... jangan menggunakan bahasa short form... seperti macam jadi mcm.. bila korang short form kan perkataan.. susah la potensi blog korang nak keluar top google... selalu nya orang search google guna ayat baku.. mana ada lu beb dalam tu.. wakkakakakaka... bukan sahaja ayat penulisan entry tapi tajuk entry, image yang digunakan dan Meta Tag perlu menggunakan keyword yang betul..

Meta Tag ni adalam setting blog, bagi pengguna blogspot dia punya setting template tak friendly... nama blog akan keluar dulu bila dicari di search engine google.. so korang kena tukar ke meta tag dulu setting blog.. so senang input dari blog korang nak keluar google.. faham?

SEO ni penting untuk korang dapatkan lagi ramai visitor dari google dan korang punya ranking alexa pun tinggi... korang boleh check ranking blog korang dekat alexa kat sini... so blog korang pun makin berkembang pesat... ecehh... kira tak ada la visitor dari blogwalking or blogger kat bloglist je... hehhehehe... faham tak?

macam mana pula SEO ni terjadi??? setiap blog kalau nak bilangan pageview meningkat...

1) setiap entry kena ada backlink.. jangan malas yea nak buat backlink.. bila lagi banyak orang klik kat blog korang... makin besar la peluang untuk menang.. eh.. silap... HAHHAHA... dan jangan kedekut untuk buat backlink dari blogger lain juga...

2) kalau boleh pasal readmore.. ni sebab nak bagi orang klik.. setiap klik kan menguntungkan.. tapi ada lecehnya readmore ni..

3) pasang widget blog achieve, recent post, related post, post popular, and recent comments..

kalau still tak faham... tinggal soalan dekat komen yea... entry ni diulas balik oleh trex berdasarkan beberapa sumber dan juga blog bina blog...

15 comments

  1. camna nak wat blog archive ,post blog paling tinggi dan gempak apa suma tu eh? ada tutorial dak?

    kalo wat readmore leh dapat untung? camna tu..citer la sket bro

    ReplyDelete
  2. menarik! thanks for sharing. sangat-sangat berguna :)

    ReplyDelete
  3. amie :: blog archieve, recent blog tu... mcm widget tambahan.. letak dekat sidebar...

    readmore tu byk blog lain dh bt tutorial.. trex x bt sbb rs mcm agak leceh... tp kalau nk SEO boleh la...

    ReplyDelete
  4. sunah :: faham ea cena? oraittt~

    ReplyDelete
  5. emmm...macam mana yer nak main SEO ni..tgk isu hangat pastu kita buat entry pasal tu...mcm tu ke?

    ReplyDelete
  6. deqdeq :: lbh kurang laaa... kena tahu laaa isu semasa... apa yg tgh hot skang... keyword tu semua membantu... mcm haritu... khairul fahmi... mmg search engine penuh dengan keyword tu kn... :)

    ReplyDelete
  7. backlink tu apa,bagaimana,nak buat camne sebenarnya??

    ReplyDelete
  8. dni :: hehehhe.. bkn dni ny dh ok ke?

    ReplyDelete
  9. fakare :: backlink tu kn mcm link back entry br ng link entry lama... mcm skang ni laa.. dr entry rank alexa tu u msk sini...

    ReplyDelete
  10. zacky :: jgn pening... lama2 ok r tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...