tutorial : disable highlight entry

ASSALAMMUALAIKUM & SELAMAT MEMBACA

kalau yang tak suka copy cat tu... boleh la amalkan tutorial ni... hehehehhe... jangan bising2 orang copy entry korang dah... korang amik ni.. buat kat blog korang.. memang tak boleh copy la kan kecuali printscreen... hahahah... kalau disable right click tapi still boleh copy kan? kalau yang ni... memang tak boleh copy laaa... heheheheh...


rujuk gambar ni... ni dari blog boom booom.... trex highlight entry dia.... tapi bila korang disable highlight ni... bila korang nak highlight entry.. dah tak boleh dah..... hahhahaha.. padan muka la kan?? berminat?? jom belajar... meh sini meh... trex nak ajar...

1) DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML

keluar macam ni kan... hehhehehe... pastu ikut step gambar ni...

2) EXPAND WIDGET TEMPLATES

3) CTRL F keluar macam no 2 tu... pastu taip kat situ </body> pastu ENTER.. kalau tak keluar.. korang cari kat dalam tu... macam no 3 tu...


kalau dah jumpa bagus... jom teruskan... hehehhehe....

4) copy code bawah ni dan paste kat atas  </body> yang korang jumpa tu...
<em>
<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable select-text script- �© Dynamic Drive (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/
//form tags to omit in NS6+:
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]
omitformtags=omitformtags.join("|")
function disableselect(e){
if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
return false
}
function reEnable(){
return true
}
if (typeof document.onselectstart!="undefined")
document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
document.onmousedown=disableselect
document.onmouseup=reEnable
}
</script>
</em>
5) preview dulu jadi ke tidak... pastu SAVE....

jangan bengang2 dah ea kalau ada orang curi entry korang... hehehhehehe... credit tutorial kat cikbulat.... tapi trex tak berapa suka disable highlight ni... susah kalau orang nak copy code ni semua... hahahahah... sharing is caring..





14 comments

  1. masalah!

    nak cari ape? gambar kecik tak nmpk perkataan

    ReplyDelete
  2. Bagus juga, tapi akak pun x berapa suka, nak copy apa salahnya, kalau boleh membawa manfaat, kan...

    ReplyDelete
  3. korfi pasta 2 kadang leh wat kita dpt pahala,kalau entri kita memberi ilmu lah kan... kira macam saham akhirat la kan

    entry terkini:2nd BE from nuffnang

    ReplyDelete
  4. namaku rahmat :: tp x sume pk mcm tu...

    ReplyDelete
  5. Bagus! hehe... X dah kena copy paste... lolo.. ada lagi tau cara lain... hehe.. tekan kat keybord CTRL then Huruf U.. Serentak tau.. then lihat... =p
    -Fathi

    ReplyDelete
  6. admin :: hahahhaha... kuar coding... xmo2... :PPP

    ReplyDelete
  7. makin hari makin comel blog mis t-rex ni,,suke :)

    ReplyDelete
  8. syarq :: thanx.. sbb sudi singgah blog ni :)

    ReplyDelete
  9. sape berminat nak disable right click cepat cuba ;)

    ReplyDelete
  10. suker²..bnyk cara lain kalau nak kongsi info spt buat backlink..kalau copy bulat² pastu buat mcm entri tu dia yg punya tak baikla kan..

    ReplyDelete
  11. hurmmm... cmtu yg rmi x ske tu....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...