tsunami 8.9SR akibat gempa bumi

Sekarang ni memang tengah hot isu pasal tsunami yang melanda belah timur laut negara jepun..pada sesiape yang xtau lagi pasal berita ni... tipu la kan.. sana sini dah bising pasal isu ni...

As we all know, hubungan Malaysia dengan Jepun amat rapat skali, sehinggakan ekonomi negara kita banyak b'gantung kat jepun..so, secara langsungnya bencana tsunami ni boleh mengakibatkan ekonomi negara kita terjejas..tapi nasib baik la bank pusat kat jepun dah bagi jaminan yang dorang akan memastikan kestabilan pasaran kewangan..


okay!that's not the main point actually..


Now,dah lebih 300mayat telah dijumpai akibat daripada bencana tsunami kat jepun..and masih ramai yang belum ditemui oleh ahli keluarga mereka..masyaAllah..marilah kita sama2 mendoakan keselamatan mereka yang belum ditemui ni,moga berada dalam keadaan selamat,walaupun berlainan agama dan bangsa..


 gambar sumber Malaysiakini

menurut sumber, gempa bumi sekuat 8.9 magnitud itu berpunca lebih kurang 130km di timur Sendai (korang leh tgk kat gmbr) pada kedalaman 24km..kalau diikutkan, 24km dari paras laut,korang leh bayang x dalam mana puncanya??hurmmm..

ok lah,malas nak citer panjang2..korang try laa tgk kat youtube video2 pasal tsunami ni..moga dpt beri kita pengajaran atas ape yang berlaku..walaupun Malaysia ni kedudukannye agak terlindung,tp jgn la kita terlalu yakin sgt..sbb kuasa Allah tu maha besar..

latest update boleh tengok sini... amaran tsunami dikeluarkan untuk hawaii, philiphine, indonesia...


created by PaMi

4 comments

  1. semoga semuanya selamat...huhu :)

    ReplyDelete
  2. Terasa berdebar menunggu apa yang berlaku selanjutnya.. Kuasa Tuhan....tak terlawan dibuatnya.

    ReplyDelete
  3. kesian kat negara jepun, btw company akak maybe ths year akak akan ada effect..HQ kat sana sib baik tak terjejas..

    ReplyDelete
  4. Innalillah, kuasa Allah :)

    *dgar kt news td, skala tu sbnrnye 9.0, sgt kuat!*

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...