pengalaman pertama siapkan duit raya : life is great

Assalammualaikum


pagi ni sedar tak sedar... sahur kedua terakhir sebelum raya.. cepat gila bulan puasa kali ni.. selalu rasa lama betul... mungkin aku sekarang busy? bangun sahur pastu siap2 pergi kerja.. balik kerja dah berbuka.. so takde rasa sangat kelaparan atau blur tak tentu hala duk fikir apa nak buat satu hari ni.. tapi ni di kira sahur kedua aku dekat rumah dimasa FREE... yes!!! cuti is ON buddy! ngeeee :DD



actually aku nak cerita pengalaman pertama prepare duit raya untuk budak2.. kira aku dah dewasa la sekarang.. hoyeahhh..hai orang dewasa sekalian... berapa korang spend untuk duit raya setiap tahun? ce cte ce cte... adik mahu belajar... amik duit tolong ajarkan...





ni pengalaman pertama aku... asalnya aku taknak bagi pun duit raya kat budak2 tahun ni.. yelaa.. baru je kerja kan... kira duit belum cukup stabil lagi nak bagi orang duit raya kan... mama aku pun tak menggalakkan aku bagi duit raya... kang salah badjet naya aku nak hidup.. hehehehe.. tapi rupanya prepare duit raya sangat FUN rasa tengah main2 okay.. bila makcik aku tanya aku..

k.long (nama panggilan dalam family) nak tukar duit raya tak ni? 

aku fikir2 gak.. perlu ke sbb aku rasa sayang gila duit... pastu tengok makcik aku duk tukar bebanyak untuk nenek dan makcik2 aku yang lain so aku rasa excited nak tukar jugak... so aku mula kan dengan tukar RM100 je dulu.. then the next day aku fikir.. cukup ke ni? on that day aku main chat dengan kawan2 aku... dorang pun kira first time gak la nak bagi duit raya.. selama ni tau tadah tangan aje kan... hehehehe... dorang pun mostly tukar RM200 n above after chitchat2.. so aku balik cakap dengan makcik aku.. up lagi RM100.. hahahhahahah... 


dengan rasminya cost duit raya aku tahun ni RM200... mungkin ada cakap sikit je tu kan.. tapi bagi aku yang mula2 ni.. tu kira banayk woiiii... mula tu rasa sedih gak laa.. macam rasa rugi RM200... purse yang aku minat dalam harga macam tu pun aku tak beli... tapi bila makcik aku dah siap bagi duit yang dah ditukar siap dengan angpau sekali.. rasa lain lak... excited nak isi dan bagi budak2.. tak sabar gila nak tengok budak2 dapat duit raya aku bagi.. wehuuuu... 



perasaan sedih habis duit jadi excited gila pulak weh... hehehheeh... aku isi duit raya dalam angpau dengan perasaan gembira sangat.. sapa ada pengalaman sama dengan aku sekarang? hehehehe.. memang raya kali ni sangat seronok untuk aku... memang rasa la balik kampung tu.. siap dapat pengalaman pergi servis kereta untuk raya lagi kan...

LIFE IS GREAT!~ 

duit boleh dicari... tapi kegembiraan bersama yang tersayang tak boleh dibeli wahai saudara-saudaraku... 

13 comments

  1. kau kan da kerja.
    pasni kawen.
    pastu jadi mama,pastu jadi nenek.
    kena la biasakan diri.
    selamat hari raya,T-rex !
    :D

    ReplyDelete
  2. har har har....
    giliran diowg plak tadah tangan.. hehehe....

    n kite plak memberi....

    same la... memula rase cam syg... tapi bile da nampak sampul... n duwet.. jadi xcited... huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. wehh.. jauh kedepan dh tu ko pk =,=

    ReplyDelete
  4. aque :: seronok.. skang rs x sbr nk beraya :)

    ReplyDelete
  5. ko bg RM1.50 je sorang...kalo diorang mtk lebih,ko ckp.."pegi mtk dgn mak korang,aku nk saving duit ni..kasi RM1.50 udah ler..!"
    hahahahahah

    ReplyDelete
  6. ila :: ikt kan ak.. ak nk bg 50sen je aslnya.. muahahahahha...

    ReplyDelete
  7. aishah :: haaa... ak simpan angpau utk baby boy yea... tu kena dtg beraya dlu la kan... heheheh.. ko pun lama ak x jmpe..

    ReplyDelete
  8. Happy eid !

    jom laa jln sini n follow me ! http://hanimansor01.blogspot.com/ Love to blogwalk at your blog

    ReplyDelete
  9. pergh.. dua ratus tuk duit raya.. kaya siot.. :p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...