tips penjagaan kereta putih

Assalammualaikum


hujung minggu ni.. kereta putih yang gemuk dan gebu ni dah kena servis untuk kali kedua... whoaaa... mileage lagi cepat dari tarikh... patutnya tengah bulan 11 untuk 2nd servis... rajin merayap punya pasal.. bila tengok gambar ni... cantik je.. sekarang ni... mak aihhh... jangan cakap la... hahhaha...



sejak menggunakan kereta berwarna PUTIH ni... aku belajar something la... aku boleh bagi tips penjagaan kereta putih sekali... nak jaga benda putih ni bukan senang... tapi yang paling penting.. JANGAN MALAS BASUH!! serius punya kalau korang tak nak sakit hati nanti.. ni aku belajar dari pengalaman aku la...


aku pernah tak basuh kereta ni dekat sebulan gak laaa... dia tak nampak kotor pun just debu.. aku ingat okay laaa... selagi tak kotor berselut.. so aku biarkan je... sampai la satu hari aku nak basuh kereta... orang tu kata.. apa ni.. spot hitam tak tanggal.. so kena cuci dengan chemical... rupanya di sebalik debu2 tu... akan lekat spot hitam yang degil dekat body kereta.. sangat hodoh weh... dan sangat susah nak tanggal even dengan chemical..



cara nak tanggal kan.. kena guna polish.. HAHHAHAHAHA... dan aku baru tahu yang POLISH DAN WAX kereta itu sangat MAHAL!~ wuwuuwuwuwuwuwuuw... lepas kejadian tu.. aku makesure... kereta aku dibasuh SEBULAN DUA KALI... hahahha... walaupun sibuk macam mana pun.. so sekarang kembali kepada asal... sangat berpuas hati...



benda putih ni kalau kita jaga dengan baik... kotoran hitam tak berani dekat... sama macam manusia... kalau kita jaga baik2... insyaALLAH.. semua menjadi insan berguna.. - khidmat masyarakat tanpa gaji oleh TREX

18 comments

  1. cik putih I tu mmg basuh weekly..setiap jumaat... sebulan sekali basuh + chemical... ;)

    ReplyDelete
  2. ye betul .. kawan saya ketanya gitu lah .. ada spot hitam .. dia lagi teruk berbulan tak basih keta. sampaikan spot hitam tu dah nampak mcm cat style baru pulak hehehe

    ReplyDelete
  3. @joy :: kalau tiap2 minggu ni ssh skit laaa.. 2week skali tu ok lg.. hehehhe

    ReplyDelete
  4. @sarah :: buruk rupanya kan.. syg je kete kl jd centu.. nasib dpt atasi gak ritu.. kl kekal centu skt hati wooo

    ReplyDelete
  5. eh kereta kita kembar la, hehe.. yup, cepat kotor, susah betul jaga kereta putih ni..

    ReplyDelete
  6. kat KL mmg la.. kipas yg dalam rumah tue pun kalau basuh.. hitam gler air die. pastu takleh bersih sangat pulak tue.. sebabnya asap-asap kerete tue berminyak. huhu..

    tadi baru basuh kete wira putih.. haha.. penat gler...

    ReplyDelete
  7. @miss ongy :: heheh.. rini pun nk g cuci kete :)

    ReplyDelete
  8. @atiq :: tahu xpe... ni rs nk angkat ford fiesta biru ni.. hehehhe (mimpi)

    ReplyDelete
  9. betul2. semua benda nak melekat kat body kereta. geram. tp sape suruh pilih warne putih. wuwuwu :( dah rase.

    ReplyDelete
  10. #fafa :: pasni jom beli kete kalau biru lak.. winkk.. minat fiesta biru... huhuh

    ReplyDelete
  11. tapi sy cuci smgu skali pn ttp de koyoran degil yg xmau hilang....bru 2 bln guna da polish..n bru sbulan lps polish n bsh every week..kotoran degil ttp afa..sakit mata dowh...

    ReplyDelete
  12. Thanks bagi tips berguna ni untuk di apply kan oleh saya :))

    ReplyDelete
  13. Thanks bagi tips berguna ni untuk saya applykan coming soon :))

    ReplyDelete
  14. Thanks bagi tips berguna ni untuk di apply kan oleh saya :))

    ReplyDelete
  15. pergi waterlesscarspa untuk kereta putih yang kotor degil memang diorang boleh setelkan
    yang hebat nya diorang cuci tanpa air dan bahan nya memng eco friendly xda chemical langsung
    bahan 2 nama nya bleach(bukan sabun kain tau)
    bleach ni ia membuang kotoran ia x sama mcm polish,polish hanya menutup sahaja kotoran,akan datang timbul balik kotor nya
    harga myvi saiz rm 30 shj

    ReplyDelete
  16. pergi waterlesscarspa je
    kereta2 putih yang ada kes2 bintik2 kotor ni,mereka bleh setelkan
    x perlu polish sbb akan datang ia timbul balik kotornya,polish sifatnya menutup shj
    diorng ada produk baru d panggil bleaching,ia buang kotor2 bintik hitam,warna putih pun dapat asal mcm baru..yg bestnya bahan mereka guna x ada chemical langsung,cuci tanpa air,ia lebih bagus dan selamat untuk jaga cat kereta
    sy dh test memg superb harga untuk myvi rm30 je untuk bleaching(dah termasuk harga cucian) x perlu nk keluar ratus2 untuk polish
    :)

    ReplyDelete
  17. letih betul nk basuh kete putih nie, axia putih tp basuh lagi lama pada alza hitam, nk kena tu la, ni la haishhh... alza basuh pakai sabun biasa, lap and done, axia nk kena wax lah, dah lah musim hujan nie, terpaksa lah tiap2 minggu mandikan axia

    ReplyDelete
  18. 'X ada chemical langsung'... Huhuhu bleaching tu bukan bahan kimia ke?
    'Polish sifatnya menutup...' hadoi la...polish tu bukan sahaja buang kotoran malah dengan cat (clear coat) sekali dibuang sebab tu calar pun boleh hilang kalau polish.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...