resipi sup perut lembu

Assalammualaikum



duduk rumah ni confirm la kena kerah tenaga dekat dapur kalau taknak kena marah.. hihihi... semua pakat pesan belajar masak dengan mama banyak2 selagi mama ada... kalau tak merana... (sedih lak cakap camni) haihhh.... mama memang suka marah aku kalau aku tak masak tapi bagus gak.. atleast aku kenal la juga mana bawang putih bawang merah.. halia.. lengkuas... hahahah...




hari ni aku masak sup perut.. aku tau ni masakan famous dekat kelantan je.. luar kelantan kalau cakap perut lembu sume duk eeuuuww euuuwww.... hahhahahaha... bunyi perut memang horror sikit tapi jangan le duk imagine bukan2.. hahahha...





tang nak basuh bersih ni aku pun geli.. ye laa.. tahi dia pun ada lagi.. tak pandai cuci perut ni.. busuk aku habaq hang! ahhahah...kalau busuk sangat atau degil sangat hitam2 tu xnak tanggal... cuci dengar kapur sireh tapi aku kikis2 je sampai bersih dengan air mengalir... tapi selalu ni mama aku dah siap buat... hahhahah...


dah siap cuci.. rebus laa dengan air sampai empuk... makan masa lama gak... sabor je la yea... sambil tunggu perut empuk... sediakan

1) halia dalam 1inch centu la kot - hiris mayang pjg2
2) bawang putih dalam 4 5 ulas - hiris mayang
3) bawang merah 4 biji - hiris mayang
4) cili padi (ikut kepedasan) - potong kecik
5) limau nipis 4biji - perah
**kuantiti bahan ni aku main agak2 je ni.. sbb aku tak reti ikut resipi.. ikut selera aku je.. hehehe..


bila perut dah empuk...
1) potong kecik2 macam potog daging tu.. heheheh...
2) pastu air rebusan perut td amik sikit masuk periuk lain... dalam separuh periuk..
3) tambah air kosong dalam periuk.. agak2 jangan sampai melimpah
4) masuk kan sekali semua bahan2 yang dihiris tadi
5) masukan garam secukup rasa dan sedikit ajinomoto


SIAP... tunggu masak... =)

10 comments

  1. a'ah klu kelate famous sgtkn..org ganu biasa buat kerabu je..cik abg org klate, dk srh bt sup perut..walau ayh org kelate tp xprnh mtk wk sup perut, mkn je apa isteri n ank yeni msk.hihi.so dk cr resipi sup perut leni..jpe..sng je ye..hihi..thank..:)

    ReplyDelete
  2. tak pakai ape2 rempah sup ke...sy bru blaja buat ni

    ReplyDelete
  3. tak pakai ape2 rempah sup ke...sy bru blaja buat ni

    ReplyDelete
  4. tak guna rempah sup... try la buat mcm ni.. NICE =)

    ReplyDelete
  5. Sy org pahang pon minat sangat sup perut...sedapnye...

    ReplyDelete
  6. Hari ni nk msak sup perut la..dh xtaw nk msak ape lgi..kbtln ayah mmg suka sgt gn perut lembu ni..so ari ni sy msak utk dia..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...