Pengalaman barang import di tahan kastam

Assalammualaikum



Skema tajuk entry ni.... Aku nak share sikit la pengalaman aku handle barang import.. Sekarang aku buat bisnes import secara kecil-kecilan... Sesiapa yang still tak tahu tu... Boleh usha pages aku dekat facebook... Saree by wonderful collection.... Bisnes part time untuk cari duit kahwin.. Hehhe... Ada macam2 design saree... Boleh buat baju kurung... Kebaya.... Blouse dan sebagainya... Mana korang rasa boleh... Opsss... Ter iklan la pula kan..





Selalunya barang sampai dengan selamat... Tapi kali ni... Tiba2 je dapat surat dari kastam... Barang ditahan... Kena amik dekat pejabat pos dekat air asia tu kauuu... Nun jauh di airport sana tu... Aku duk dekat klang... Gila jauh aku nak pergi kutip barang... Ada perasaan geram juga la kann... But at the same time aku rasa cuak... Takut nak bersoal jawab... Dah memang bersalah kan.. Terasa macam aku seludup barang... Kali ni pos banyak.. Nak dekat raya... Permintaan saree tinggi... Harga murah untuk 6meter kain.... Kat malaysia barang import mahal sebab tax!! Pos pun mahal gila gak... Sana kena tax sampai malaysia pun kena tax... Dua kali tax okay...




Pejabat pos ni buka weekend kecuali minggu pertama setiap bulan... Sampai je sana korang kena masuk satu bilik untuk dia sahkan surat barang korang... Then pergi kutip barang korng dekat stor... Lepas tu buka barang depan kastam... Dia akan check satu-satu dan korang kena declared cost barang + postage... Tax akan dikenakan 10% dari total cost+postage... Banyak hek....then pergi la bayar total tax yang dikenakan... wuuwuwwu... nangis bayar tax T_T




Nak balik tu ada polis jaga kat pintu dia check lagi barang korang... Last sekali polis kat guard plak check kereta korang masa nak keluar... Kesimpulan nya aku rasa macam penjenayah masa amik barang dekat kastam ni... Hahahahahah.... Pengalaman yang sangat menarik... Next time maybe dah takde problem kalau nak jumpa kastam... Actually tak perlu takut as long korang tak ada buat salah... Untuk kali pertama saja rasa cuak... Hehhehe...


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

4 comments

  1. menarik..heee..mesti berdebar2 time tuh..

    ReplyDelete
  2. Lama x nk tnggu surat dri kastam???sy dah 3 hri surat xsmpai2, brg pon xsmpai2...huhu

    ReplyDelete
  3. salam...brg say kne tahan jugak...

    boleh awak wasap saya kat no ni

    0133443465...sy nak kan pencerahan...sy da neves ni

    ReplyDelete
  4. Barang aku pun kena tahan dengan kastam...dah 3 hari dah..notis ada dorang hantar..aku beli dari banggood.com
    Hemmm meluat la aku dengan malaysia ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...