Tips hilangkan calar kereta.. BERGUNA =)

Assalammualaikum

Nak share sikit tips hilangkan calar kereta so tak la sakit hati sangat tengok kereta banyak calar kan.... kalau nak cat balik mahal sangat tak berbaloi sebab calar bukan nya banyak... so aku dapat satu idea ni.. kereta baru weh... dah kena langgar dengan orang memang marah sangat.... manusia mana la yang tak tahu drive elok2 ni... fuhhhh.... nasib tak kemek... kalau tidak jadi hulk la aku kan... HAHAHA... even calar tak banyak tapi sakit hati juga... 




Tips nak sembunyikan calar.... BAHAN-BAHAN

1) beli la CAT kereta botol kecil macam gambar bawah ni dekat mana2 kedai yang jual... aku beli ni dekat carrefour... cari color kereta korang... 

AMARAN! tengok kod color dan model kereta elok2... jangan silap beli nanti makin sakit hati... hahahah..

2) berus cat pun kena ada... elakkan dari terkena kulit anda... nanti susah nak hilang.. bukan cat warna budak2 ni weh.. hahahah

3) kain untuk lap permukaan kereta tu...


Kereta aku color ivory white... so aku amik yang ni.. kereta putih kalau calar memang sangat obvious...


Cara-cara nya? refer gambar bawah ni... HAHAHAHAHHAHAHAH.....


Hasilnya.................. gambar kiri BEFORE... gambar kanan AFTER...




Boleh laaa... tengok dekat memang la nampak... dah guna berus biasa... mana la nak licin sangat.. ye dak? hahahaha.... tapi atleast KESAN HITAM SUDAH TIADA... macam iklan sabun basuh la plak.. muahhahaha.... ni je gambar aku sempat amik... gambar calar tempat lain yang besar tak sempat... aku buat ni nak dekat maghrib dah... so dah gelap... sobsss... tak apa... sekarang dah yakin nak bawak kereta tanpa calar... hahahhahaha... HAPPY!! =)


Actually aku baru tahu cat kecil cenonet ni ada dijual... so sekarang tak kisah dah kalau calar sikit2 tu... hahahha... agak2 dan penuh calar baru aku cat semua... ok tak?? sebab calar sikit nak hantar cat... sayang duit weh... mau dekat RM200-300... HAHHAHA... belajar lah berjimat... sapa langgar aku lagi SIAP laaa... (konon garang) wink....

11 comments

  1. ai punya kete bukan setakat calar tapi kemek sebab ai cium bucu lori.. hahaha.. itulah kali pertama ai ter ter cium..

    ReplyDelete
  2. kerete saya banyak jugak calar.. kemek pun ada..

    ReplyDelete
  3. Terima kasih maklumat berguna, kalau metalik boleh ke sebab ada clear coat

    ReplyDelete
  4. klu kete myvi baru warna putih bleh guna ke

    ReplyDelete
  5. Assalam..nk tnya lau kte myvi kaler hitam plk leh gne jgak ker..

    ReplyDelete
  6. Salam. Klu calar x dlm (lapisan clear coat shj), polish memang hilang, tp kena gosok kuat2 & lama2 skit. Jg blh guna kertas pasir halus grid 2000 sblm polish jika perlu. Klu calar dlm, sapu cat (touch up) & bersihkan, sapu laquer (@clear coat), gosok kertas pasir 2000, & polish. Note: tgu cat @ laquer kering sblm ke next step.

    ReplyDelete
  7. Kereta yg calar dalam nak bt cmne? Hntar trus kat bngkel cat lah kan2??

    ReplyDelete
  8. Salam semua....
    Korang bleh try Fix It Pro Scrath Remover, kalau calar skit2, sekadar cadangan jer....bleh tengok info dia kat:
    http://www.muslimchoices.com/?p=scratch_remover

    Ada siap video dia demo....lol!!!!
    Ajaib....calar ilang la...

    ReplyDelete
  9. Kalau calar skit2 bleh guna scratch remover....
    http://muslimchoices.com/?p=scratch_remover

    ReplyDelete
  10. Untuk calar2 ringan boleh guna basic h.rmxx shj..untuk tau lebih lanjut watsapp 0197752407

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...