DIY - Jahit beads and lace

Assalammualaikum



Mari kita DIY baju sendiri bagi cantik (dimataku)...baju biasa pun boleh jadi cantik kalau kita buat dengan penuh kasih sayang dan gigih...DIY boleh save cost more than 50%.. aku suka benda yang menjimatkan ni :)

Border lace memang dah beli awal2... beli 2 jenis, border lace biasa RM15/yard dan heavy lace RM20/yard.. murah gila kan? aku order lace biasa dulu baru heavy lace.. sebab murah aku main beli je la time ni.. hehehe.. baju ni dah tempah jahit lepas raya puasa lagi... pastu jahit dulu border lace yang kecil tu dekat baju ni...dah siap jahit semua baru dapat yang besar tu... border lace yang besar ni lagi cantik kan? tapi dapat lewat.. huhuh... simpan buat baju kahwin nanti la kot... ahakss.... agak sedih la kat sini sebab yang heavy lace tu super duper lagi cantik.. saiz pun double.. oh lupa... lace ni aku beli online... memang murah dan berbaloi-baloi... =)




lepas tu aku gigih jahit manik... besar kan pearl tu? MEMANG SENGAJA pun... hahhahaa... this is my first time ever jahit sendiri beads and lace bagai... hahha.. aku sendiri pun tak sangka... huhu.. terajin macam mana entah pergi jahit baju ni sampai jadi begini rupa... untuk beginner macam aku ni.. aku rasa dah puas hati sampai semua pun belek2 baju aku.. pelik sangat aku jahit manik lace baju sendiri kot... atau dorng ingat aku gam? oh no!~ aku kan kasar... :P


BAHAN-BAHAN KEPERLUAN...
Kain chiffon 4m
Lining satin 4m
Design - Kurung moden kain duyung
Border lace 2yard bersamaan 2meter
Beads/pearl

aku rasa kahwin nanti baik sewa la.... ni pun border lace murah aku beli... kain chiffon RM50 + lining RM50 + border lace RM30 + pearl dalam RM10 + upah jahit baju kurung moden RM70... total semua lebih kurang RM210 lah... pelajaran pertama jahitan aku... memang enjoy lah even penat.. so sekarang aku dah faham kenapa upah jahit beads makan ratus... memang letih i tell u... siang malam duk terbongkok jahit benda cenonet ni... tabik spring la kat tailor semua ni... bila free nanti nak jahit lagi... practice make it perfect... yeahh... i would like to try it more and more... hehehhe... border lace banyak lagi lebih ni... :)


Doakan semua urusan kami dipermudahkan dan diberkati.. in sha Allah =)







psstt : ini juga lah baju tunang aku... okbye~ ^_^

12 comments:

Nadia Johari said...

cantik..pandai menjahit..mmg pent jahit ni

aDisH.sHidA said...

akak xpernah DIY baju lagi...huhu...eh dah nak tunang ye

iffah imani said...

betol tu mula jahit makan masa 3/4 jan satu corak for labuci bkn patch lace n pearl..lama2 ok la juga tp memang sakit juga bdn...

SueGinola said...

Assalamulaikum...
Nak tanya..lace tu beli kat mana yek...?thanks...

Email: iloveginola@gmail.com

Siti Rohayu Ayu said...

Salam..tumpang tanye..lace tu beli kt mne ye?

Siti Rohayu Ayu said...

Salam..tumpang tanye..lace tu beli kt mne? Thanks :)

Siti Rohayu Ayu said...

Salam..tumpang tanye..lace tu beli kt mne ye?

polkapanda said...

lace tu beli kat mana ek?

polkapanda said...

lace tu beli kat mana? boleh tahu? terima kasih.

farahrazak93@gmail.com

Anonymous said...

assalamualaikum,jut nak tahu lace 2 beli kat mane..tq
pieya_yaya89@yahoo.com
\

athirah said...

dear all,

sorry for late reply... btw memang dah ada link tempat beli lace tu dekat entry... klik kawaii shop yg dah highlight tu... nanti direct ke page dia...


kena tukar setting link tapi bagaimana... alamak... huhuh...

cik hani said...

Mmg pnt jait manik..
Cik hani ada pgalaman..nk kawen punya psl.huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...