Pemilihan botol susu baby

Assalammualaikum



Bukan setakat barang kita, barang baby sekarang pun makin moden.. Bedung segera pun ada kauuu... Sebagai new mommy to be macam aku ni jadi makin confuse nak beli barang untuk baby sebab beza dengan zaman kita dulu.. Kena banyak buat research.. Hasil research aku sendiri, budak sekarang kena try and error bagi botol mana yang sesuai so jangan terlalu seronok beli full set botol susu sejenis sahaja sebelum bersalin.. tips terbaik ialah beli 1 brand botol yang kecil dulu bagi baby try... takut dia reject taknak botol tu even gila cantik dan comel.. Tapi aku sendiri pun rasa excited nak beli botol comel2... perasaan membuak2 kau tapi risau baby reject sebab lain baby lain jenis botol yang dia suka... mungkin anak aku suka botol biasa tu je instead yang comel2 ni... alahai baby.. harap baby ok dengan semua pilihan mama ye.. jadi macam abah awak tak cerewet.. ok sayang? ^_^


 *semua gambar hasil google*

 TOMMEE TIPPEE

Dulu memang minat sangat dengan botol Tommee Tippee ni.. Design dia buat aku rasa nak beli hisap sendiri.. kah kah kah... comel sangat.. impian aku moga anak aku gembira dan suka botol ni juga.. should i buy 1 for you sayang? sampai sekarang aku akan buka page yang jual botol ni dan tengok tanpa rasa puas.. agaknya end up aku beli juga tak.. hahaha.. mungkin akan beli 1 yang kecil untuk puas kan hati si ibu.. Tommee Tippee ni pun ada jenis anti-colic tapi bila baca experienced mommies mostly kata baby reject botol ni.. sobbbsss... sedih juga tapi try je la kan..

MAM

Botol ni paling bagus sebab anti-colic.. Bagi certain ibu mungkin rasa botol ni comel sangat tapi aku ni tak berapa suka corak berbunga macam ni so memang tak berapa minat dengan brand ni.. Camni pun boleh? Ramai juga yang suggest aku beli botol ni sebab newborn tak biasa hisap lagi so boleh elak dari tersedak susu.. camtu la lebih kurang.. Mungkin baby aku serasi dengan MAM? Juna anak fynn jamal pun guna MAM.. alamak terpengaruh~

AVENT

Brand ni aku rasa terlalu ramai budak guna.. kalau hantar nursery rasa boleh tertukar botol tak? itu je concern aku pasal avent ni... ramai guna mungkin boleh kira paling bagus kan..Dimana jua boleh nampak botol brand ni budak minum... masa pergi checkup pun aku jumpa ramai guna botol ni even dekat shopping complex so aku rasa tak mungkin beli brand ni kot.. lebih kurang dengan tommee tippee je..

PIGEON

Kebanyakan aku baca review dari mommies, semua baby yang reject botol then bagi botol pigeon terus okay... sepatutnya aku jadikan botol ni pilihan pertama aku.. memang design dia tak cantik tapi janji baby nak.. susah kalau dah start kerja balik lepas pantang.. kebulur anak nak susu.. puting dia pun jenis lembut compare dengan yang lain.. puting pigeon peristaltic plus boleh elak baby tersedak susu juga.. even terbalik kan botol pun tak tumpah.. so selamat even letak dalam handbag..



Kalau dah terbeli semua botol diatas then end up baby just nak pigeon je.. Jangan buang atau simpan buat pekasam lak botol lain tu.. Ada cara nak diselamatkan... baby mostly reject sebab PUTING bukan BOTOL so beli je puting pigeon dan guna dekat botol lain.. so settle masalah.. aku pun baru tahu sebab aku ingat botol pigeon kena guna puting pigeon je rupanya tak kisah.. tapi makesure kalau botol yang wide neck cari la puting yang wide neck..


So boleh la aku beli botol tommee tippee tapi guna puting pigeon wide neck.. kan????? HAHAHAH....

8 comments

  1. anak dni semua botol dia takmo lepas 3m. huhuuu... sampai la skang dah 1y7m

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum awak.. sheila tak beli botol susu khas, just beli teat je nanti masuk dalam storage bottle. hahaha kalau tak ngam baru kita try and error semua jenis botol yang ada ~~~

    ReplyDelete
  3. Botol tt boleh masuk ke dgn puting pigeon erk

    ReplyDelete
  4. botol tt je xleh nk share puting.. huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puting brand ape yg blh masuk botol TT ye?

      Delete
    2. Puting brand ape yg blh masuk botol TT ye?

      Delete
    3. Puting brand ape yg blh masuk botol TT ye?

      Delete
  5. sy try botol tt xleh masuk wideneck pigeon :-(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...