Pengalaman bercuti ke Krabi bersama baby

Travelling with infant to Krabi, Thailand atau dalam bahasa bercuti bersama baby ke Krabi, Thailand.. Nak share serba sedikit info dan pengalaman..


Aku wujud kan entry ni untuk yang ada baby sebab jenuh aku google sebelum ke Krabi pasal topik ni.. Apa aktiviti boleh buat dengan baby? Macam mana nak handle baby sepanjang trip.. 

Krabi trip 28 Oct 2015 - 1 Nov 2015

First sekali aku booking return flight ticket AirAsia for 2 adult 1 infant RM398 without checked in baggage.. 




Hotel Royal Nakara Ao Nang 5 day 4 night RM405 all in (tax etc)... Aku booking standard tapi dapat deluxe so rezeki kitorang la kan.. Bilik dia luas untuk anak aku nak melasak.. Hotel ni memang recommended dan banyak good review from trip advisor... Aku memang tak kisah berapa bintang tapi janji good review.. Detail hotel next entry kalau ada masa..







Antara benda menarik di Krabi yang orang suka atau orang cakap "must visit" 

1) Island Hopping
- Phi phi island
- 4/7 island 
- Hong island 

2) Jungle tour
- Hot spring waterfall
- Emerald pool
- blue pool
- tiger cave temple
- elephant trekking & show
- ATV

3) Night market at Krabi town

4) Street food stall at Ao Nang beach

5) Rent motorbike / tuk tuk round Ao Nang


Awal-awal aku pun confuse nak ambil pakej mana untuk semua ni sebab dengan baby so agak susah nak jalan2 survey... Lepas borak dengan seorang agent yang kawan aku recommend dia bagi tau untuk island hopping, 4 island dengan hong island je baby friendly sebab ada banyak stop mean singgah pantai lama sikit.. Yang selain ni jauh dan tak banyak stop pantai.. Lama dalam speedboat je.. Snorkeling pun dari boat dan just sight seeing... 

Aku pilih hong island sebab cantik dan baby friendly.. Memang every stop dekat beach dan lama.. So baby tak cranky lama2 dalam speedboat.. Alhamdulilah anak aku behave masa ni.. 


Untuk jungle tour di nasihat kan ikut mood baby korang untuk ambil pakej mana.. Korang boleh pilih nak pakej gabung apa macam gambar bawah ni.. Mix and match.. 

Macam aku ambil hot spring waterfall, emerald pool/blue pool, tiger cave temple.. Aku tak ambil elephant trekking sebab dah tak larat oiii..



Warning!! Jungle tour memang letih gila amat.. Lagi2 dengan baby sebab korang perlu banyak berjalan dan mendaki... Hot spring okay la tak jauh sangat.. Lagi pun tempat pertama kan.. Tempat ke 2 emerald pool.. Dari van parking kena jalan naik bukit dalam 800m ke emerald pool ikut signboard tapi aku rasa macam lebih.... Dari emerald pool jalan naik lagi 600m ke bluepool... Korang rasa??! Kalau dukung baby? Hahahhaha... 


Sampai tiger cave temple kalau nak tengok tiger tu kena daki lagi 234 anak tangga pula okay!! Ni pun aku tak naik sebab tempat ke 3 dah dan campur letih amat.. Tunggu bawah je bagi anak main.. Gila hoiii.. 


Lepas tu nak sambung elephant trekking memang tak mampu.. Baby pun dah penat amat.. Lagi pun duk masuk keluar hutan kan tak bagus sangat.. Anak aku tengok patung gajah pun dah nangis so cancel je la naik gajah.. Hahahah.. 


Okay tu je kot yang kritikal bagi aku yang nak share.. Detail aktiviti update lain kali.. By the way anak aku naik tuk tuk pun menangis dari mula naik sampai turun.. Haiyaaa..

3 comments

  1. Terima kasih share. Pengalaman berguna. Mostly pergi anak dah boleh jalan. Dukung baby tu memang mencabar ...

    ReplyDelete
  2. wah seronoknya melancong di Krabi :-)

    ReplyDelete
  3. saya ada jugak share dlm blog pengalaman travel dgn baby tapi bukan pegi krabi la.. :D sis saya link to your blog ye.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...