tips detect malware dalam blog

ASSALAMMUALAIKUM & SELAMAT MEMBACA

familiar tak dengan benda ni? dalam banyak2 mesti akan pernah jumpa juga even sekali kan? blog geng blogger dulu pernah kena... sekarang dah okay dah... masa jenjalan ukur blog... terjumpa tips detect malware... baru ku tahu.. blog pun leh scan macam laptop juga.. HAHAHAH.. sangat jakun.. dan terus buat entry pasal ni.. untuk bagi tau korang... yang macam trex juga... jakun baru tahu.. hehehehehe... tapi kalau korang memang dah sedia tahu diam2 tau... sebab trex baru tahu... 


benda ni terjadi of course lah sebab virus kan... tapi macam mana terjadi? tu korang tak sure kan? akalemosi kata... ni disebabkan oleh hidden code yang si hacker buat.... dan juga guna script dari blog yang kena malware... macam copy link code dari blog sipulan yang kena malware pastu paste dekat blog korang.. so berjangkit la kat blog korang sekali...

nak tahu cena nak detect malware kat blog korang?? korang pergi masuk salah satu link kat bawah ni...

1) http://www.virustotal.com/

2) http://www.urlvoid.com/

3) http://www.avg.com.au/resources/web-page-scanner/

kalau check dan clear... kena check guna ni lak... untuk tengok hidden code...

http://www.unmaskparasites.com/

kalau clean.. bagus lah... heheheheheheheh....

17 comments

  1. ah :: pasni jgn trus ttp.. xde apa pun... hhahahahaha....

    ReplyDelete
  2. tengs for the infoo :)
    dah check dan me punya cleaaaan . hihi

    ReplyDelete
  3. mohon share di blog elya yeee:)

    ReplyDelete
  4. cik trex,tq for sharing this information...nk2 org yg 'bute' it mcm sy nie...hihihi...

    ReplyDelete
  5. alhamdulilah..page niesz clean.. :) thanx ye bg link ni..sgt berguna!

    ReplyDelete
  6. dear...tq 4 the info..
    sgt2 bergune.. =)

    ReplyDelete
  7. tq 4 this tip..baru tau apa itu malware

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...