infoRenungan :Jerung vs. Manusia. Iman Penyelamatnya !!ا

 السلام عليكم
 peace be upon you
image credit to : respective owner
 iman ibarat  warna kekuningan, nafsu ibarat warna kemerahan. yang mana patut dilebihkan, yang mana patut di kurangkan. hehe~


setiap kali bila tibanya masalah, kita seringkali tertanya-tanya dalam diri, "bagaimana nak setelkan masalah ni?" kalau iman tu kuat, ia akan balas,
"jangan risau beb! Allah sentiasa bersama kita! kunci dah ada! apa tu? niat! usaha! tawakkal! redha! " dan kalau iman tak kuat, nafsu yang akan balas, " "takut apa der..belasah je. apa peduli semua tu!"


bagi mereka yang dah guna kunci niat dan berusaha, sekarang la kunci tawakkal tu perlu korang guna. kotak jawapan kepada tawakkal itu, dipegang oleh-Nya. tiada sape pun tau apa yang bakal berlaku. apa yang kita dapat lepas tu, takde lain..guna la kunci redha..dah berusaha.ada hikmahnya,


manusia tak ditakdirkan untuk terus menerima bala melainkan itu adalah kehendak dari perbuatan dia sendiri. semua rujukan dan peringatan dan diberi. kita cuma kena ada niat yang betul, usaha, tawakkal dan redha selain dari sentiasa beringat kepada-Nya. apa saja yang kita dapat, ucapkan ALHAMDULILLAH..mudah kan?

TANYA IMAN, TENGOK AMAL..
sama-sama kita ingat mengingati.. 

kunci dah ada! hikmahnya, ucapkan ALHAMDULILLAH

 meh baca fakta traffic light untuk renungan kita semua yep~
terjah SINI

5 comments

  1. dsyat bebeno gmba jerong ni..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah...

    jaws betul ke tu trex?

    ReplyDelete
  3. tu jerung betul.ada keluar dalam CNN. ekeke~

    bila penjaga tepi pantai dah bagi warning, tak nak dengar, tu a akibatnya.

    orang lain lari ke pantai. di nak main kejar2 dengan jerung. jerung tu, takde masa nak main kejar2. ngap terus.haih..macam2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...